• 30 päivän palautussoikeus
  • Toimitus alkaen 16 € noutopisteeseen
  • ToimitusEU-maihin, Grönlantiin ja Färsaarille
  • Danish
  • Swedish
  • Norwegian
  • Finnish
  • Navigointi
  • Haku

Nuotiopannut ja -kattilat

Nuotiokattiloita käytetään useimmiten nuotiolla, mistä nimi nuotiokattila juontaakin juurensa. Kun kattila asetetaan nuotiolle, voi sinulla olla käytössäsi joko oksa tai jokin muu väline, johon kattila ripustetaan. Käytännöllisin väline on kuitenkin kolmijalka. Se on metallinen jalusta, johon voit asettaa kattilan tai pannun nuotion yläpuolelle.

Tutustu alla olevaan nuotiopannujen ja -kattiloiden valikoimaan. Selaa vapaasti myös muita nuotiotarvikkeita ja löydä juuri valikoimistamme juuri se, mitä tarvitset.

-{{100 - (product.Prices[0].PriceMinWithoutVat / product.Prices[0].FullPriceMinWithoutVat * 100) | number:0}}%
{{product.Title}} {{product.Title}}

Nuotiopannut ja -kattilat

Rakastatko nuotion tuoksua? Nautitko ulkoilusta, tuulesta ja säästä? Silloin olet varmasti kokeillut ruoanlaittoa nuotiolla jo aiemmin. Siihen on niin monia tapoja. Aina hyvin yksinkertaisesta tavasta, missä sinulla on kädessäsi tikku ja vaahtokarkki sen päässä, hiukan vaativampaan, missä sinulla on käytössäsi grilliritilä tai jopa todella monipuoliset ruuanlaittovälineet. Nimittäin nuotiokattilat ja nuotiopannut.

Kun sinulla on hyvä nuotiopannu ja -kattila, on vain taivas rajana, kun haluat valmistaa herkullisia aterioita nuotiolla. Nuotiokattilassa voit valmistaa maukkaita haudutettavia ruokia ja lisukkeita grillatulle lihalle. Voit jopa valmistaa kastikkeita ja keittoja. Jos olet tarpeeksi taitava, voit valmistaa leirinuotiolla suuria, useamman ruokalajin aterioita. Vastaavasti myös nuotiopannulla voit kypsentää useita ruokalajeja. Moni luulee, että vaikkapa pihviä paistettaessa leirinuotiolla se vain heitetään grilliritilälle ja siinä se avotulella kypsyy herkulliseksi. Pihvistä voi kuitenkin tulla näin hieman tylsä ja kuiva. Siksi monet valitsevat makkaroita ja marinoitua lihaa silloin, kun ruoka kypsennetään suoraan nuotiolla. Yksi syy tähän on se, että tämäntyyppinen liha säilyttää rasvansa ja kosteutensa helpommin nuotiolla kypsennettynä, mikä antaa sille hyvää makua. Hyvä liha on kypsennettävä siten, että se säilyttää oman rasvansa ja mehunsa. Nuotiopannu on tässä loistava väline. Sen avulla voit paistaa pihvin esimerkiksi voissa. Hyvä nuotiopannu voi tarjota ainutlaatuisen ja fantastisen ateriakokemuksen. Valitettavasti harva meistä on kokeillut syödä hyvin valmistettua ruokaa luonnon helmassa. Yhdellä nuotiopannuistamme voit loihtia upean ateriakokemuksen sinulle ja perheellesi metsän keskellä.

Teräsvälineet

Nuotiopannuja ja -kattiloita on useita erilaisia. Perusero eri pannujen ja kattiloiden välillä on materiaalissa, josta ne on valmistettu sekä materiaalin paksuudessa. Teräspannut ja -kattilat käyttäytyvät hyvin samankaltaisesti kuin vastaavat kotikeittiöstä tutut pannut ja kattilat. Ne on valmistettu suhteellisen ohuesta materiaalista. Tämän ansiosta ne imevät nopeasti lämpöä nuotiosta. Voit valmistaa niillä ruokaa samalla tavalla kuin kotona. Tästä on hyvä aloittaa, sillä teräskattilat ja -pannut ovat mukavan kevyitä ottaa mukaan retkelle. Kun aloitat ruoanvalmistuksen nuotiolla, kiinnitä erityistä huomiota lämpötilaan. Etenkin kun käytät teräspannuja ja -kattiloita, sillä niissä ruoka palaa helposti, jos kattilan alla on liikaa lämpöä. Meillä on mukava valikoima teräskattiloita. Meillä on myös paellapannuja. Ne ovat suurempia ja hieman korkeampia pannuja, jotka on tehty klassisen espanjalaisen riisiruoan valmistamiseen. Jos tämä ruokalaji on herkkuasi, ei ole liian työlästä hankkia kunnon pannua ja opetella tekemään sillä kaikkia upeita vaihtoehtoja. Hyvä paella on loistava tapa tehdä vaikutus vieraisiin seuraavissa puutarhajuhlissasi. Vielä parempaa, jos voit seistä puutarhassa vieraiden yhdessä kanssa ja nauttia olutta tai lasillisen roseeviiniä samalla, kun valmistat ruokaa.

Valurautavälineet

Toinen versio nuotiopannuista ja -kattiloista on valurautapannut ja -padat. Tämä on perinteinen tapa valmistaa leirinuotioastioita. Valuraudalla on erilaiset kypsennysominaisuudet kuin teräksellä. Valurautapadoissa ja -pannuissa on huomattavasti enemmän materiaalia ja niiden reunat ja pohja ovat paksumpia. Tämän ansiosta kattila tai pannu pystyy varaamaan paljon enemmän lämpöä. Huomaat, että valurautapadan lämpeneminen kestää kauemmin, mutta toisaalta se pysyy kuumana pidempään. Tämän ansiosta voit valmistaa erilaisia ruokia kuin ne, jotka olet tottunut kokkaamaan kotikeittiössäsi. Jos haluat valmistaa haudutettavia ruokia nuotiolla, on valurautapata täydellinen valinta. Ruoan maku on erilainen, kun valmistat ruokaa valurautapannussa tai -padassa. Valurautapannuille on olemassa lukemattomia reseptejä. On monia klassisia ruokia, jotka on alun perin valmistettu valurautapadassa. Valikoimastamme löydät myös kannelliset Dutch Oven -valurautapadat. Tämä on valurautapata, jossa on erittäin tiiviisti sulkeutuva kansi. Se on vanha keittiöväline, jota on käytetty satoja vuosia. Löydät myös lukemattomia reseptejä siinä valmistettaviin ruokiin. Itse asiassa voit valmistaa kannellisessa valurautapadassa kaikkea, mitä normaalisti valmistaisit uunissa. Lisäksi Dutch Oven -patamme ovat todella näppäriä, sillä niiden kannet on valmistettu siten, että niitä voi käyttää paistamiseen. Niissä on päällä jalat ja pohja on paistinpannun muotoinen. Tämän ansiosta voit kääntää kannen, ja sinulla on pannu, joka kestää nuotiotulen kuumuutta. Hyvässä valurautapannussa tai -padassa on myös se etu, että voit laittaa sen kotona uuniin.

On joitakin ruokia ja erityisiä ruoanlaittomenetelmiä, joissa raaka-aineet ensin paistetaan pannulla ja sitten koko pannu ruokineen laitetaan uuniin. Toisin sanoen, kun ostat valurautapannun tai -padan, avaat oven aivan uudenlaiseen tapaan valmistaa ruokaa. Valurautavälineitä rakastavat ruokaharrastajat ympäri maailmaa. Ja toivomme, että sinäkin innostut kokeilemaan hyvää valurautapataa tai -pannua.

Valuraudan osalta on syytä tietää muutamia asioita. Ensinnäkin pannun tai kattilan on hyvä antaa kuumentua ennen, kuin laitat siihen ruoka-aineita. Tämä estää ruokaa palamasta. Kun on aika puhdistaa pannu, voidaan se yleensä tehdä kaatamalla pannuun kuumaa vettä sen jälkeen, kun pannun on annettu jäähtyä hieman. Jos tämä ei riitä, voit lisätä veteen runsaasti suolaa ja kiehauttaa pannun tulella. Tämä irrottaa mahdolliset pohjaan palaneet ruokajäämät. Entä tulisiko pannulla käyttää tiskiainetta? Voit käyttää hyvin pieniä määriä pesuainetta valurautapannullesi. Liika pesuaine voi kuitenkin vahingoittaa pannun pintaa. Niin voi tehdä myös liika ja liian kova hankaus. Jos olet liian kovakätinen puhdistaessasi pannuasi, tuhlaat aikaasi, sillä valurautapannun voimakas hankaaminen on hyvin harvoin tarpeen. Näin voit myös rikkoa valmistajan tekemän tarttumattoman pinnan.

Mitä jos käy vahinko, ja pannun pinta rikkoutuu? Onneksi valurautapannut ovat uskomattoman kestäviä ja huollettavia. Voit itse asiassa tehdä pannuun uuden tarttumattoman pinnan. Tarvitset vain ruokaöljyä. Voit etsiä netistä tarkemmin tietoa, miten tämä perinteinen tumma tarttumaton pinta saadaan aikaiseksi. Kannattaa muistaa, että valurautapannut ovat painavia. Yksi tärkeä asia, joka tulee muistaa, kun aloitat ruoanlaiton valurautapannuilla, on se, että näissä pannuissa ja padoissa ei ole eristettyä kahvaa. Koska valurauta pystyy todella hyvin jakamaan lämpöä, kuumenevat kahvat erittäin kuumiksi. Siksi sinun on oltava hyvin varovainen, ettet tartu kädelläsi kiinni suoraan kattilaan tai pannuun. Ammattikokit käyttävät astiapyyhkeitä, mutta jos aiot lähteä retkelle luontoon ja valmistaa ruokaa leirinuotiolla, suosittelemme hankkimaan hyvät grillikintaat. Niiden avulla voit käsitellä kuumia kattiloita ja pannuja polttamatta käsiäsi.

Kun haluat valmistaa ruokaa nuotiolla, siihen on useita tapoja. Jotkin välineet kestävät sen, että ne asetetaan suoraan tuleen. Se on kuitenkin hankalaa ja ruokaa on vaikea sekoittaa, kun pannu tai kattila on suoraan nuotiossa. On kaksi muuta yleisempää tapaa pitää kattilat ja pannut kuumina nuotiolla. Ensinnäkin voit käyttää grilliritilää. Sille on erityisen hyvä asettaa pannu, jolloin se on hyvin nuotion kuumuudessa. Toinen vaihtoehto on nuotioteline. Tämä on näppärä ratkaisu, koska telineessä on ketju, jonka koukkuun voit asettaa pannusi. Ketjun avulla voit hallita, kuinka paljon lämpöä nuotiopannusi saa. Tältä sivulta löydät sekä nuotiotelineen että grillihanskat.

 Haluaisitko kokata ulkona? Mutta haluatko aloittaa hieman pienemmästä projektista kuin kolmen ruokalajin aterian valmistamisesta nuotiolla? Tutustu kaasupolttimien valikoimaamme. Sieltä löydät näppärän pienen laitteen, jonka avulla voit valmistaa yksinkertaisempia ruokia. Tutustu myös valikoimaamme ulkona käytettäviä retkiastioita ja -ruokailuvälineitä. Niistä löydät upeita tuotteita, joiden avulla ulkona syöminen on helppoa ja herkullista. Onko sinulla kysyttävää nuotiopannuistamme? Soita meille tai kirjoita meille sähköpostia. Neuvomme sinua mielellämme.